Balans tussen werkdagen en vrije tijd

Bijgewerkt: apr 14Voor mij begint alles met 'kijken of ik er tijd voor heb'. Vroeger was ik meer gefocust op de hoeveelheid werk en omzet dat ik had. Het inplannen van de opdrachten, dat kwam later wel.

Ik zorg wel dat het past en anders werk ik maar een dag extra.

Ik heb een paar jaar op deze manier gewerkt en eerlijk, het lukte ook altijd. Mijn opdrachtgevers waren tevreden. En ik kon elke maand een paar lekkere facturen versturen.

Dit stopte toen ik noodgedwongen door gezondheidsklachten het rustiger aan moest gaan doen. Niet meer in de ratrace, want dat kon ik lichamelijk niet aan. Ik begon met te verdieping in het begrip 'tijd'. Want - we hebben best wel tijd - maar wil ik mijn tijd aan project X besteden? Of wil ik meer ruimte om project Y op te tuigen? En wil ik de hele week elk uurtje dat ik 'vrij' ben achter de laptop kruipen? Heb ik nog wel tijd om mijn bedrijf eens kritisch te bekijken of ben ik alleen maar bezig om mijn uren declarabel te maken. En kost me dat uiteindelijk meer dan het me opbrengt?

Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om een stap terug te doen. Minder opdrachten aan te nemen en te bekijken hoeveel tijd het mij kostte en wat ik eraan verdiende. Was dit in verhouding? Voelde het oké om om 17.00 uur mijn laptop af te sluiten, snel mijn kinderen op te halen, eten te koken, ze te douchen, voorlezen, en dan nog de keuken opruimen om vervolgens om 20.00 uur weer mijn laptop open te zetten om verder te werken? Ik dacht dat ik zou falen als ik een stap terug zou doen en nieuwe opdrachten kritisch zou bekijken of het wel paste binnen mijn werkdagen en niet meer klakkeloos opdrachten accepteren vanwege het financiële belang.

Ik heb een goede opleiding, veel werkervaring en kennis te delen, dat is toch zonde om dat niet vol te benutten?

Ik ben erachter gekomen dat aannemen van minder opdrachten, het beter plannen van opdrachten en werk (en dus minder uren maken) en het er zijn voor mijn gezin in alle rust me zoveel meer brengt. Ik haal mijn zoon nu op de donderdag zelf uit school, heb quality time met hem en de ochtenden die ik vrij ben besteed ik aan mijn dochter. Puur genieten.

Omdat ik 'streng' ben op mijn werkdagen als het gaat om privé-dingen doen (die beperk ik echt zoveel mogelijk! Lees maar hier) kan ik meer doen dan daarvoor. Of moet ik zeggen: ik ben minder uren kwijt, maar ik ben wel bezig met nuttige werkzaamheden die bijdragen aan het resultaat.

Een voorbeeld is dat ik niet meer elke week bezig met met het aanpassen en bijwerken van mijn gedetailleerde jaarplanning. Dit vind ik niet efficiënt, omdat een detail planning continu veranderd door omstandigheden. In plaats daarvan concentreer ik me op mijn to do lijst voor de komende weken.

Voordeel hiervan is dat mijn to do's relevant zijn, ze dragen bij aan het resultaat en ik ben er veel minder lang mee bezig. Ik bespaar nu tijd die ik voor andere dingen gebruik.

Omdat ik dus minder uren te besteden heb aan werk (en me hier dus ook aan houd) ben ik kritischer in werkzaamheden. Ik werk zo efficiënt mogelijk. Geen to do's die op dat moment niet relevant zijn, want die leiden alleen maar af.

Aan het einde van mijn werkdag sluit ik relaxed af. En op mijn vrije dagen kan ik weer verlangen naar de aankomende werkdag. En dat gevoel, dat wil ik vasthouden, of bijsturen als het even uit balans raakt.

Laat je me weten wat je van dit artikel vindt? Dank je.


Stonne Moerdijk helpt ondernemers om ruimte te maken voor creatie & innovatie of het krijgen van meer vrije tijd. Met mijn Focus Boost Programma's ga ik met ondernemers aan de slag zodat zij hun Focus en de Controle (terug)pakken.

21.png

© 2019 by Stonne organiseert 

Privacy verklaring Proclaimer Cookie statement