Druk zijn is een gebrek aan keuzen maken

‘Ik heb het zo druk, nergens tijd voor en ik loop mezelf nu echt voorbij’. Zeg jij dit weleens? Hardop tegen jezelf of tegen anderen?


Als ik je nu zeg dat druk zijn een gebrek is aan het maken van keuzen? Dat druk zijn geen excuus is? En ook iets is waar je zelf de regie over hebt?


Tony Crabbe schreef er een boek over ‘Nooit meer te druk’, een aanrader en eyeopener voor iedereen die zegt (te) druk te zijn trouwens.


Hij zegt ‘Drukte is een keuze. Eigenlijk eerder een gebrek aan keuzen. Het is proberen alles voor iedereen te doen, de urgente zaken voor de belangrijkste te verkiezen.’


Als ik eerlijk ben zit het in mijn aard om het iedereen naar de zin te maken, te pleasen. Voorheen kon ik ook lastig ‘nee’ zeggen als iemand mij iets vroeg om te doen. Maar werd ik daar blij van? En kwam dat de kwaliteit van al mijn werk ten goede? Nee.


Ik ben kritisch geworden als het gaat om het aannemen van werkzaamheden.

Of tijdens werktijd koffiedates te plannen om bij te praten. Die tijd gebruik ik nu echt voor mijn werk. Door kritisch te zijn en keuzen te maken ben ik duidelijk. En het resultaat is dat mensen juist deze duidelijkheid kunnen waarderen. Nee is namelijk ook een antwoord. Ik merk dat ik veel meer kan focussen op de werkzaamheden die ik wel doe. Waar ik bewust voor kies om op te pakken.

Dit komt de kwaliteit van mijn werk ten goede, evenals mijn gemoedstoestand, ook fijn voor mijn omgeving dus.


Een paar kenmerken van druk zijn:


 • Geen keuzen maken tussen werkzaamheden

 • Je wil alles doen

 • Je wil anderen niet teleurstellen door ‘nee’ te verkopen

 • Je laat je agenda en dus je ook je focus bepalen door anderen.

 • Je hebt het idee dat je je nergens echt op kunt concentreren

 • Je hebt het idee dat je altijd ‘aan’ staat

Herkenbaar? Maar hoe kun je er nu voor zorgen dat bovenstaande kenmerken niet meer deel uit maken van je (werk)tijd?


Durf te kiezen door te focussen op je taak of je doel
 • Dat betekent dus ‘nee’ zeggen tegen andere werkzaamheden

 • Blok je tijd en laat je tussendoor niet afleiden door app, mail, huishoudelijk werk.

 • Wees kritisch waar jij echt jouw tijd aan wil besteden

 • Laat je niet beïnvloeden door anderen. Voel je niet schuldig. Ook niet als iemand blijft pushen.

 • Vraag jezelf af: als ik hiervoor kies, is dat het waard dat de rest dan moet wachten? Zo ja, doe het! Zo niet, doe het niet. Of doe het op een ander moment.

 • Wees vooral duidelijk naar je omgeving toe, zodat ze weten wanneer ze wel en wanneer ze geen beroep op je kunnen doen. Ik werk op de maandagen. Punt. En ik laat me dan niet overhalen voor een koffie date met een vriendin bijvoorbeeld. Hoe gezellig me dat ook lijkt.

Dit gaat niet over één nacht ijs. Ga hiermee oefenen. Als je duidelijk bent tegen anderen en durft te kiezen voor wat jou verder brengt, dan kan niemand daar tegen in gaan toch?


Uiteindelijk zul je meer profijt hebben van een effectieve werkdag die je ook nog eens relaxed kan afsluiten. Zeker voor op de langere termijn.


Ik hoop dat ik je heb geïnspireerd met deze blog. Vond je dit artikel interessant?

Geef een 'like' en voel je vrij om dit artikel te delen met anderen voor wie dit interessant kan zijn.

Stonne Moerdijk is business coach voor ondernemers die op zoek zijn naar focus en structuur in hun werkzaamheden, zodat zij zich (meer) kunnen richten op het resultaat van hun business.

16 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven